logo

Site Restoration


Interior Restoration

In 2009, extensive structural renovations revealed problems relating to the stability of the lath and plaster ceilings on the second floor of the historic house. As a result, a project to restore the second floor ceilings was undertaken.

This work involved injecting a resin into the ceiling structure to adhere the plaster to the lath. Upon completion of the plaster restoration process the original paint schemes were returned to the second bedroom, upper hall ceiling and upper and lower hall walls. This work was guided by a historic paint investigation and analysis by the research scientists at the Canadian Conservation Institute.

Funding for this project came from the Salaman Bequest the Friends of Glanmore and an anonymous donor.

A major restoration project of the plaster ceilings on the main floor was completed in 2012. The ceilings, with their original frescos, are an important part of Glanmore’s designation as a National Historic Site and needed to be protected and preserved.

Work included consolidation of the lath and plaster ceilings with the same resin process used on the upper level in 2009. This was complicated by the extremely fragile paint surface of the highly decorated ceilings in the double drawing rooms.

In order to protect and preserve the surface of the drawing room ceiling, conservators worked to first clean and then stabilize the paint surface. The wall fresco and ceiling were cleaned using a dry method of wiping with sponges and putty erasers. Then, a fixative made from seaweed was then applied to protect and stabilize the water-soluble paint surface which protected the fresco from damage during the plaster consolidation process.

Sections of the decorative plaster cornice were also repaired and replaced throughout the main floor. During this project a previously unknown fresco was discovered under several layers of paint on the main hall ceiling. As a result, the main hall ceiling fresco was reproduced using the original paint lines. This work was funded by the Canada Cultural Spaces Fund - Department of Canadian Heritage, the John M. and Bernice Parrot Foundation and the City of Belleville

While the ceiling restoration project was underway conservators investigated original paint colours of the walls, wood work, columns, archways and cornices throughout the main floor. As a result of their findings, the original multi-coloured decorative schemes of the main hall, double drawing room and dining room was reinstated. This was sponsored by the Friends of Glanmore.

Exterior Restoration

Glanmore National Historic Site has completed an extensive Exterior Restoration Project.

The mansard roof system, intricate woodwork and cast-iron cresting were all restored. The porches, ornamental veranda, and service walkway were reproduced and the original four colour-paint scheme was reinstated. Landscaping restored the original appearance of the grounds.

Major funding for the Exterior Restoration Project was provided by the Department of Canadian Heritage and the Salaman Bequest.


Reproduction of Original Hall Carpet

Reproduction of Original Hall Carpet Parrott Foundation donates $75,000 Belleville City Council provided pre-capital budget approval for $77,633 to reproduce the original hall carpet in Glanmore National Historic Site at Monday night’s council meeting. This project includes floor repairs at Glanmore and the custom reproduction of the original Wilton carpet. The majority of this cost will be covered by a grant of $75,
Read More
Conservator Ian Hodkinson identified the original location of the picture rail on the breakfast room wall.

Breakfast Room Restoration Project

The breakfast room underwent structural repairs in early 2013.  At that time the lath and plaster in the ceiling was consolidated and ornamental plaster was restored. Ian Hodkinson, Emeritus Professor of Art Conservation, worked to investigate and determine the original decorative scheme of the room.  Through his research, he discovered 11 layers of paint and wallpaper on the breakfast room walls and identified the o
Read More